• Dit event is voorbij.

schutters083

Het Sint-Sebastiaansgilde in 1911

Het Sint-Sebastiaansgilde in Aardenburg

Tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober) loopt in het Archeologisch Museum in Aardenburg een wisseltentoonstelling over het Sint-Sebastiaansgilde. In Aardenburg is het Gilde van Sint-Sebastiaan omstreeks 1433 opgericht om de stad te beschermen tegen indringers van buiten af. Aardenburg maakt op dat ogenblik deel uit van het graafschap Vlaanderen. Daar is het in de middeleeuwen gebruikelijk dat steden hun eigen defensie regelen.

Door het gebruik van buskruit wordt oorlogvoeren steeds professioneler en raakt de rol van de plaatselijke schutters uitgespeeld. De militaire betekenis van deze gilden neemt af. Ze evolueren stukje bij beetje in verenigingen voor sportief en sociaal samen zijn.

Aanvankelijk vinden de schietingen op de staande wip plaats op de weide op de hoek van de Herendreef en de Bewestereedeweg . In het voorjaar 1986 wordt het huidige terrein en de kantine verderop in de Herendreef in gebruik genomen waar schietingen op liggende en staande wip worden gehouden.

De tentoonstelling besteedt zowel aandacht aan de algemene geschiedenis van de schuttersgilden als de geschiedenis van het Sint-Sebastiaansgilde in Aardenburg. Teksten worden geïllustreerd met foto’s en heel veel voorwerpen.

Archeologisch Museum, Marktstraat 18, 4527 CL Aardenburg
Woensdag 1 t/m vrijdag 31 oktober 2014
Open: Di t/m za van 10 tot 17 uur. Zo van 13 tot 17 uur.

Begin:
1 oktober 2014