• Dit event is voorbij.

18 april 2015 @ 14:00 - 19 april 2015 @ 14:00

| €5,00

20150418-19-gustando-affiche-lores*Proeverij

In de museumweek, van zaterdag 18 tot en met zondag 26 april 2015 is er in het Archeologisch Museum in Aardenburg een posterpresentatie over de Gallo-Romeinse keuken te zien. Op zaterdag 18 en zondag 19 april wordt er een gustando (= proeverij) georganiseerd. Met het kookboek van Apicius in de hand (de vertaalde versie dan uiteraard) en lokale ingrediënten uit de Gallo-Romeinse tijd heeft Margaret Willems van boerderij “De Boeren Biezen’ uit Eede een aantal gerechten bereid en drankjes gebrouwen die geproefd kunnen worden. Bovendien is dat weekend het museum gratis toegankelijk. Voor de proeverij betaalt u € 5,00.

Bij archeologisch onderzoek kunnen tegenwoordig veel technieken worden ingezet om sporen te onderzoeken. Zo zijn bij het onderzoek van vondsten in Aardenburg en omgeving ook alle plantkundige (archeobotanische) gegevens geïnventariseerd en onderzocht. Er zijn sporen gevonden van cultuurgewassen uit de Romeinse tijd. Interessant waren de sporen die betrekking hadden op zaden, pitten en schaaldelen. Onder de juiste omstandigheden in de grond bewaard kunnen deze sporen nog na eeuwen worden aangetoond en gedetermineerd. Bij opgravingen zuidelijk van plan ‘Oude Stad’ (1988) zijn pitten gevonden van de zoete kers en van de kroosjespruim verder enkele hazelnoot- en walnootschalen. De vindplaats is niet eerder beroerd en dateert uit de Romeinse tijd, belangrijk om te bewijzen dat het inderdaad om sporen gaat uit de Romeinse tijd. Later is een van de pitten onderzocht met koolstofdatering (14C-datering). Hiermee is vastgesteld dat de pit gedateerd kan worden tussen 135 – 215 na Chr.

Vondsten van zoete kers, kroosjespruim en walnoot in ons land in de Romeinse tijd komen uitsluitend voor in de door de Romeinen bezette gebieden ten zuiden van de Romeinse grens die dwars (rivier de Rijn) door Nederland liep.

We weten dus zeker dat in het menu van de Romeinen en dus ook van de plaatselijke bevolking, deze fruitsoorten en noten voorkwamen. De kroosjespruim is erg zuur, maar het kan zijn dat de toenmalige bevolking de zure smaak wel konden waarderen.

Wat weten we eigenlijk van het menu van de Romeinen en Galliërs (Gallo-Romeinen) die onze streken in de eerste eeuwen bewoonden. Afgaande op archeologische vondsten uit gebieden ten zuiden van de Rijn en België kunnen we ons een redelijk beeld vormen van de gebruikte ingrediënten. Veel ingrediënten kwamen hier al van nature voor, andere zijn van elders naar hier geïmporteerd. Zo zijn kippen door de Romeinen naar hier gebracht.
Naast vis, schelpdieren, gevogelte en vlees weten we ook welke granen, kruiden, groenten, noten en fruit gegeten werden.

De maaltijd was sociaal belangrijk voor de Romeinen. De eetkamer (triclinium) had dan ook een prominente plaats in hun huizen. In onze streken zal het om een kleine groep gegaan zijn omdat de meeste bewoners weinig luxe gekend zullen hebben.

In gegoede kringen was koken een bezigheid die vooral aan slaven werd overgelaten. Er waren uitzonderingen. In de tijd van keizer Tiberius (14 – 37 na Chr.) zou er een smulpaap geleefd hebben met de naam Marcus Gavius Apicius. Voor deze man zou koken een ware hobby zijn geweest. Aan deze Apicius worden twee ‘kookboeken’ toegeschreven. Een algemeen kookboek en een receptenboek voor sausen. Beide teksten zijn in de 4de eeuw samengebracht in een kookboek getiteld De Re Coquinaria (‘Kookboek’). De originele teksten, zo ze bestaan hebben, zijn verloren gegaan. Het kookboek geschreven in het Latijn vermeldt veel recepten voor gerechten en sauzen uit de tijd van de Romeinen.

Begin:
18 april 2015 @ 14:00